Opdateret: november 2023
De fleste ejendomme i Egegaardens Havebys Grundejerforening deler stikledning der forsyner boligerne med strøm. Der er enkelte undtagelser for dette f.eks. parcelhuse og nyere rækkehuse i foreningen. Men for de rækkehuse der oprindeligt er opført i området, deler disse en stikledning der går fra vejen og til et af husene og derfra videre fra hus til hus. Ud fra de fortegnelser vi i grundejerforeningen har kunne finde, varierer antallet af huse der deler denne ledning, fra 2 til 4-5 huse.
Denne konstruktion er et udtryk for datidens måde at etablere dette på, sandsynligvis for at spare udgiften til at etablere separate ledninger til hvert hus. Men også fordi forbruget på det tidspunkt var lavere end i dag.
Tiden har indhentet det forbrugsmønster der blev lagt til grund for denne konstruktion og vi oplever i stigende grad overbelastningsproblemer grundet et misforhold mellem kapacitet og forbrug. Stigningen i det generelle strømforbrug over tid er på det senest steget kraftigt grundet f.eks. elbiler og varmepumper. Men problemet skyldes også forbrugsmønsteret, som i perioder med stigende elpriser har motiveret beboerne i området til at placere deres forbrug til f.eks. tøjvask i nattetimerne. Når alle placerer deres forbrug på samme tid, opstår der spidsbelastninger med den konsekvens at sikringer til den fælles stikledning springer. Dette medfører naturligvis at en række huse rammes. Forsyningsselskabet eller en elektriker kan skifte sikringen, men det medfører en omkostning hver gang. Herudover vil forsyningsselskabet ved gentagne tilfælde påpege, at kapaciteten skal øges.
Dette kan ske ved at betale for en kapacitetsøgning, lavpraktisk ved at montere en større sikring. Dette kan dog kun ske såfremt den stikledning der leverer strøm, har den fornødne dimension, og dermed kan transportere denne mængde strøm. Dette er pt. ikke tilfældet for et flertal af de førnævnte boliger.
Derfor kan konklusionen for de berørte boliger være, at der sammen lægges en plan for at udbedre denne problemstilling. Den præcise løsning kan vi ikke give, men udskiftning af stikledningen kan ikke undgås. Om dette kan ske i fællesskab eller den enkelte bolig for sig, må være op til en rådgiver at kunne vurdere.
Bestyrelsen er ikke bygherrerådgiver, ej heller kan vi være projektleder på eventuelle udbedringsprojekter. Der op til den enkelte række af huse der deler stikledning, at aftale, planlægge og godkende dette arbejde.
Bestyrelsen har forsøgt at kortlægge hvilke boliger der hænger sammen,
og den installerede kapacitet. Det har ikke været muligt, da forsyningsselskabet kun udleverer denne oplysning til den enkelte boligejer. Forsyningsselskabet Radius kan kontaktes på 7020 4800, så denne oplysning kan indhentes.