Radon

Opdateret: januar 2016

Hvad er radon?
Radon er en radioaktiv luftart, som over tid er kræftfremkaldende. Radon dannes, når det radioaktive grundstof radon nedbrydes. Radon findes over alt i jorden i stærkt varierende mængder. Radon trænger ind i boligen, fordi lufttrykket ofte er lavere inde i boligen end udenfor. Radon kan ikke lugtes, ses eller smages.

Hvor findes radon?
Radonindholdet i jorden varierer afhængigt af de geologiske forhold. Den største radonindtrængning sker gennem revner og sprækker i husets skal samt gennem utætheder ved rørgennemføringer.
I huse som vore vil der være forskel på, hvordan radonindholdet er i stueplan og i kælderplan. Der er desuden en betragtelig variation i radonindholdet både over døgnet og årstiderne. Variationerne kan skyldes temperatur, fugt og vindforhold, samt hvorledes ventilationen fungerer.
Med god ventilation i boligen vil indholdet af radon som regel være lavt.

Hvad kan der gøres?
De tre hovedprincipper for at nedbringe radonindholdet er:

  • God udluftning og god ventilation, der sikrer hurtig fortynding og fjernelse af radonholdig luft.
  • Sikring af tæthed mod jorden.
  • Radonsug som sikrer undertryk i jorden under gulvene.

Måling
Indholdet (koncentrationen) af radon i luften angives i enheden Bq/m3 (becquerel pr. kubikmeter). For eksisterende bygninger anbefales det, at radonindholdet sænkes, når det overskrider 100 Bq/m3. I bygninger med et radonindhold mellem 100 og 200 Bq/m3 anbefales det, at der iværksættes enkle og billige tiltag, fx tætne utætheder i fundamentet og/eller øge ventilationen. I bygninger med radonindhold på mere end 200 Bq/m3, anbefales det at iværksætte mere effektive forbedringer, som fx at etablere radonsug (kontakt fagfolk).

Grundejerforeningen har to radonmålere, som kan lånes hos Jørgen R. Holm, Islandsvej 8B. En radonmåling skal typisk ske over en længere periode i vinterhalvåret. Foreningens radonmålerene kan lånes i én måned ad gangen.